Σταφυλο-Υάκινθος Muscari


Λήψη φωτογραφίας 7/2/2009 κεντρική Εύβοια

Σταφυλο-Υάκινθος ή Αιώνιος βολβός, Muscari neglectum

Το είδος του Σταφυλο-Υάκινθου που αναπτύσσεται άγριο είναι μοναδικό. Αυτό το μικροσκοπικό φυτό πολλαπλασιάζετε και εξαπλώνετε σε μεγάλες αποικίες για πάρα πολλά χρόνια. Αντιθέτως τα υβρίδια που παράγονται στα εργαστήρια μετά την ανθοφορία τους πεθαίνουν. Γι' αυτό σε μερικά μέρη το αποκαλούν Αιώνιο Βολβό. Τα καλοκαίρια οι βολβοί του κοιμούνται και αυξάνονται από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο σε ηλιόλουστα, ασβεστολιθικά, αλκαλικά εδάφη.
Το όνομα του γένους, Muscari, προέρχεται από την ελληνική λέξη "μόσχος". Ονομάζεται και αμυλο-υάκινθος για το γλυκό άρωμα των λουλουδιών που μυρίζουν όπως το άμυλο. Τα λουλούδια του εκκρίνουν νέκταρ και συγκαταλέγονται στα χρήσιμα για τις μέλισσες φυτά.


Λήψη φωτογραφίας 7/2/2009 κεντρική Εύβοια

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στην αρχή της ανθοφορίας. Παρ' όλο το μικρό του μέγεθος, το έντονο μπλέ μώβ χρώμα του, το κάνει υπέροχο !
Ανήκει στα προστατευόμενα ενδημικά είδη της Ελλάδας και της Μέσης Ανατολής. O Διοσκουρίδης αναφέρει οτι τα πρώτα μούσκαρι εμφανήστικαν από το αίμα κάποιου πληγωμένου δράκου στην κορυφή ενός βουνού.
Το μούσκαρι έχει χρησιμοποιηθεί φαρμακευτικά για τις τονωτικές του ιδιότητες και σαν διουρητικό. Στην Ιταλία ένα είδος μούσκαρι το Lampagioni, με έντονη πικρή γεύση, χρησιμοποιείται στην ιταλική κουζίνα. Ωστόσο οι ειδικοί συμβουλεύουν οτι δεν πρέπει να τρώγεται.