Γαιδουράγκαθο - Silybum marianum



Το γαϊδουράγκαθο  είναι ένα αγκαθωτό φυτό ύψους έως 1,5 μέτρο και ανήκει στην οικογένεια Asteraceae. Ανθίζει συνήθως από τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο και απαντάται κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου και στην νοτιοδυτική Ευρώπη.
Στη Γερμανία είναι προστατευόμενο είδος και καλλιεργείται για ιατρικούς σκοπούς κυρίως στην βόρεια Αφρική και στη νότια Αμερική. Στη χώρα μας είναι ένα κοινό φυτό και απαντάται σε άγονα ή καλλιεργούμενα εδάφη με χαμηλό υψόμετρο.
Είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τη θεραπευτική του δράση, σε ηπατικές παθήσεις, σε παθήσεις της χολής, σε δαγκώματα φιδιών, σε τσιμπήματα εντόμων, σε δηλητηρίαση από δηλητηριώδη μανιτάρια.
Ο Θεόφραστος τον 4ο αιώνας π.Χ  αναφέρει το φυτό με το όνομα «Πτέρνιξ»,  ενώ ο Διοσκουρίδης το αναφέρει στο σύγγραμμα του «Περί Ύλης Ιατρικής» καθώς και ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος έγραψε ότι η ανάμιξη του χυμού του φυτού με μέλι είναι ευεργετική για τη χολή. Κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα η χρήση του  αναφέρεται συστηματικά σε όλες τις σημαντικές ιατρικές αναφορές βοτάνων.
Σήμερα είναι το πιο μελετημένο φυτό για τη θεραπεία ηπατοπαθειών με πάνω από 450 δημοσιεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου