Αστέρι της Βηθλεέμ - Ornithogalum


Λήψη φωτογραφίας 7/2/2009 κεντρική Εύβοια

Αστέρι της Βηθλεέμ Ornithogalum Umbellatum

Το αστέρι της Βηθλεέμ ανοίκει στα ενδημικά της Νότιας Ευρώπης, της βόρειας Αφρικής και της περιοχής του Καυκάσου. Συναντάται σε όλες τις χώρες της Μεσογείου.
Είναι ένα χαμηλό βολβώδες φυτό και ανθίζει την άνοιξη. Τα άνθη του είναι σαν μικρά λευκά αστεράκια. Στο πίσω μέρος τους είναι πράσινα με μια άσπρη γραμμή . Λόγω του σχήματος, έχει συνδεθεί με το άστρο που οδήγησε τους "μάγους" στη φάτνη της Βηθλεέμ . Ισως να το ονόμασαν έτσι οι πρώτοι χριστιανοί προσκυνητές όταν διαπίστωσαν τη μεγάλη του εξάπλωση σε όλη την περιοχή γύρω από τη Βηθλεέμ.


Λήψη φωτογραφίας 7/2/2009 κεντρική Εύβοια

Το επιστημονικό του όνομα Ornithogalum προέρχεται από το ελληνικό Ορνιθόγαλα. Η έκφραση " του πουλιού το γάλα " λέγεται μέχρι και σήμερα.
Περιέχει τοξικές ουσίες και όλα τα μέρη του φυτού θεωρούνται δηλητηριώδη τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα. Οι βολβοί του αναφέρεται ότι χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, βρασμένοι ή αποξηραμένοι. Χρησιμοποιούνται επίσης επεξεργασμένοι σε απόσταγμα, σαν θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του τρόμου, της κατάθλιψης, σε διάφορα έλκη και σε άλλες σοβαρές παθήσεις.