Ορχιδέα - Barlia robertiana


Λήψη φωτογραφίας 21/2/2010 κεντρική Εύβοια.


Λήψη φωτογραφίας 4/2/2009 κεντρική Εύβοια

Ορχιδέα του Ρόμπερτ ή Γιγαντορχιδέα ή Ιμαντόγλωσσο.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ενδημικά είδη της Μεσογείου, η Barlia robertiana.
Τη συνάντησα να φυτρώνει στην άκρη ενός πευκοδάσους,σε υψόμετρο 200 m, στην κεντρική Εύβοια. Ανήκει στο γένος των Himantoglosum. Είναι η μεγαλύτερη από τις άγριες ορχιδέες που υπάρχουν στην Ελλάδα και φτάνει σε ύψος τα 80 εκατοστά.
Ανθίζει πολύ νωρίς την άνοιξη. Έχει φύλλα μεγάλα και άνθη σε πυκνή μακριά ταξιανθία με διάφορα χρώματα. Τα υποχρωματικά πράσινα με λευκά άνθη είναι πολύ σπάνια.
Φυτρώνει σε ελαιώνες, πετρώδεις τοποθεσίες, ξέφωτα και ηλιόλουστα μη όξινα εδάφη σε υψόμετρο μέχρι 1700 μέτρα. Έχει αερώδεις ρίζες και καλύπτονται από ένα στρώμα μιας σπογγώδους ουσίας (velamen) που απορροφά το νερό. Τα λουλούδια της έχουν ένα ελαφρύ άρωμα που προσελκύει πολλά έντομα.
Πολλά είδη είναι διακοσμητικά, έχουν μεγάλη αξία και καλλιεργούνται σε θερμοκήπια. Άλλα προσφέρουν καρπούς και χρησιμοποιούνται ως αρωματικά (βανίλια) και άλλα έχουν ρίζες με ιατρικές ιδιότητες. Σ' αυτήν την οικογένεια ανήκουν πολλά από τα κινδυνεύοντα με εξαφάνιση είδη, γι’ αυτό περιλαμβάνεται στο καθεστώς προστασίας για τα απειλούμενα είδη Π.∆.67/1981



Λήψη φωτογραφίας 6/2/2009 κεντρική Εύβοια


Λήψη φωτογραφίας 6/2/2009 κεντρική Εύβοια

Σπάνια ορχιδέα με υποχρωματικά πράσινα - λευκά άνθη.

Λήψη φωτογραφίας 8/2/2009 κεντρική Εύβοια