Κρόκος ο εσχαρωτός - Crocus cancellatus

Λήψη φωτογραφίας 19/11/2010 Κεντρική Εύβοια

Ένα από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της ελληνικής φύσης ανθίζει και στην Εύβοια!
Τα άνθη του έχουν λευκές και μοβ αποχρώσεις, με γαλάζιες γραμμές. Συγκαταλέγεται στους φθινοπωρινούς κρόκους με μεγάλους στήμονες που δίνουν το σαφράν ή ζαφορά.
Το σαφράν είναι ένα από τα πιο προσφιλή και ακριβά μπαχαρικά που υπάρχουν. Έχει φαρμακευτικές και αφροδισιακές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για το άρωμα του σε ποτά και σε εκλεκτές συνταγές μαγειρικής και η χρωστική του ιδιότητα δίνει ένα πολύ φωτεινό κίτρινο χρώμα ( το κροκί).

Λήψη φωτογραφίας 19/11/2010 Κεντρική Εύβοια

Στη χώρα μας ευδοκιμούν 21 είδη αυτοφυών κρόκων, από τα οποία τα 9 είναι ενδημικά (δηλ. φυτρώνουν αποκλειστικά σε έναν τόπο και πουθενά αλλού).
Στην Εύβοια η συλλογή και η χρήση του κρόκου δεν έχει διαδοθεί. Καλλιεργείται σε ελάχιστα μέρη στον κόσμο μεταξύ των οποίων και στα χωριά της Κοζάνης από το 17ο αιώνα έως σήμερα με μεγάλη επιτυχία. Το παράδειγμα τους θα μπορούσαν να ακολουθήσουν κι άλλα μέρη στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας για την καλλιέργεια και την παραγωγή του πολύτιμου σαφράν τα αυτοφυή είδη που είναι προσαρμοσμένα στις τοπικές εδαφικές συνθήκες.

Λήψη φωτογραφίας 19/11/2010 Κεντρική Εύβοια

Στη μυθολογία ο Κρόκος ήταν εραστής της νύμφης Σμίλακος και μεταμορφώθηκε στο ομώνυμο φυτό από τον θεό Ερμή, ο οποίος τον σκότωσε κατά λάθος την ώρα που αγωνίζονταν στη δισκοβολία.
Η ύπαρξη του κρόκου στην Ελλάδα αναφέρεται από τον Όμηρο και τα άνθη του στολίζουν ως διακοσμητικά μοτίβα πολλά ευρήματα του μινωικού και κυκλαδικού πολιτισμού. Στις τοιχογραφίες που αποκαλύφθηκαν στον οικισμό του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης, κοπέλες συλλέγουν και αδειάζουν ένα καλάθι κρόκους στα πόδια μιας θεάς, ίσως της γονιμότητας, καθ’ ότι σε κείμενα του Ιπποκράτη (που γράφτηκαν πολύ αργότερα) η ζαφορά συστήνεται για την θεραπεία της γυναικείας στειρότητας.

Κροκοσυλλέκτριες (16ος αιώνας π.Χ.) τοιχογραφία στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης


Κροκοσυλλέκτης πίθηκος ( 1500 π.Χ ) τοιχογραφία στο ανάκτορο της Κνωσού

1 σχόλιο:

  1. Καλημερα. Ξέρετε. Καποιον απο Εύβοια που παρασκευαζουν κροκο?? Το μαιλ μου εοναι info@tastehellas.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή