Καιρός για κλάδεμα!


Άνοιξη και η φύση ξυπνά. Η ελιά την εποχή αυτή χρειάζεται κλάδεμα.
Το κλάδεμα  είναι μια από τις σπουδαιότερες καλλιεργητικές φροντίδες για την ισορροπημένη βλάστηση και την ποιοτική καρποφορία της ελιάς.


 
Ένας ελαιώνας  χαρακτηρίζεται ως παραδοσιακός βιολογικής καλλιέργειας όταν επικρατεί αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, χωρίς φυτοφάρμακα και συνθετικά λιπάσματα, με αδιάψευστο μάρτυρα την πλούσια βιοποικιλότητα και αυτοφυή χλωρίδα του.


Mirror Orchid Ophrys speculum 


Η διατήρηση και ανάπτυξη της φυτικής και ζωικής βιοποικιλότητας είναι παράγοντας πρωταρχικής σημασίας στο οικοσύστημα της ελιάς.



Orchid Barlia robertiana



Στους παραδοσιακούς ελαιώνες οι αποστάσεις μεταξύ των δέντρων είναι από 6 έως 8 μέτρα ή και περισσότερο, όσο μεγαλύτερες αποστάσεις έχουν τόσο περισσότερο απλώνονται τα δέντρα της ελιάς, δίνοντας  διαρκεί παραγωγή για χρόνια.



Για τη βιοκαλλιέργεια της ελιάς σημαντικοί παράγοντες είναι: Ο έλεγχος της οξύτητας και αλκαλικότητας του εδάφους, η διατήρηση ενός γόνιμου εδάφους με τη χρήση κοπριάς, η δημιουργία κατάλληλου μικροκλίματος για τα ελαιόδεντρα, η φύτευση από Ανατολή προς Δύση ώστε να έχουν καλύτερο αερισμό και μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, οι αναβαθμίδες σε επικλινή εδάφη ώστε να συγκρατούν το νερό στους ξερικούς ελαιώνες, τα συμβατικά μέσα για την καταπολέμηση του δάκου κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας και η αποφυγή χημικών προϊόντων.




Όπου κι αν λάχω κατοικία, δεν μ´απολείπουν οι καρποί
ως τα βαθιά μου γερατειά, δεν βρίσκω στη δουλειά ντροπή
μ´ έχει ο θεός ευλογημένη, κι είμαι γεμάτη προκοπή
είμαι η ελιά η τιμημένη! 
Κωστής Παλαμάς





Ευλογημένο να 'ναι ελιά το χώμα που σε τρέφει
κι ευλογημένο το νερό που πίνεις απ' τα νέφη
κι ευλογημένος τρεις φορές αυτός που σ' έχει στείλει
για το λυχνάρι του φτωχού, για του άγιου το καντήλι. 

Ιωάννης Πολέμης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου