Ctenomorphodes chronus - ένα παράξενο έντομο



Αυτό το παράξενο και πρωτόγνωρο έντομο που μοιάζει με κλαδάκι δέντρου βρέθηκε μια ηλιόλουστη φθινοπωρινή μέρα στην αυλή μας στην Εύβοια, προκαλώντας την περιέργεια και το ενδιαφέρον μας.
Ανήκει στη τάξη εντόμων Phasmatodea ή Phasmatoptera. Η ονομασία προέρχεται από την ελληνική λέξη φάσμα phasma, που σημαίνει μια οπτασία ή φάντασμα και αναφέρεται στο εξαιρετικό καμουφλάζ αυτού του είδους.
Το συγκεκριμένο έντομο μιμείται το περιβάλλον τόσο αριστοτεχνικά που είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Τεντώνει τα δύο μπροστινά του πόδια για να δείχνει πιο μακρύ και κινείται επί τόπου σαν να το κουνάει ο αέρας, ενώ η μορφολογία του και το καφετί χρώμα το κάνει αόρατο ανάμεσα στα κλαδιά των δέντρων… η τέλεια παραλλαγή !
Τα έντομα-κλαδιά (stick insect) τρέφονται με φυτά, φτάνουν σε μήκος 18 εκατοστών και έχουν κρυφά φτερά που όταν τα ανοίγουν γίνονται θεαματικά όμορφα. Τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα από τα αρσενικά και γεννούν τα αυγά τους χωρίς την μεσολάβηση αρσενικού...
Ποικιλία από τέτοια έντομα φαντάσματα μπορεί να βρεθεί σε όλο τον κόσμο σε θερμές ζώνες, τροπικές και υποτροπικές περιοχές, στην Ευρώπη στη Νοτιοανατολική Ασία, στην Αμερική, στον Καναδά και στην Αυστραλία.
Είναι κυρίως νυκτόβια πλάσματα, που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κρυμμένα ανάμεσα στα φύλλα και ακίνητα σαν να είναι νεκρά για να προφυλαχθούν από τα πουλιά.

Η φύση είναι απρόσμενα συναρπαστική και ατελεύτητα υπέροχη!


3 σχόλια:

  1. Το Ctenomorphodes chronus είναι Αυστραλέζικο, δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει, μόλις σήμερα συναντήσαμε ένα και είμαστε στην Αθήνα!

      Διαγραφή
    2. Κανετε λάθος, δεν υπάρχει. Δοκιμάστε να γκουγκλάρετε το είδος Bacillus atticus atticus , που ΕΙΝΑΙ δικό μας.

      Διαγραφή